Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Erityisherkkyys on kantava vahvuus, mutta tunnistamattomana aiheuttaa selittämätöntä sisäistä kaaosta

TUUMAILUA 💫

Kuvaannollisesti ”Avatessani oven” imin itseeni vallitsevat tunnetilat. Kaikki tunteet. Ovesta sisään tuodut ja seinien sisällä syntyneet. Muistan erään työkaverini sanat takavuosilta, kun koin selittämätöntä kaiherrusta tullessani työpaikalle, vaikka kaikki oli hyvin. ”Tällä ei ole mitään tekemistä Katja sinun kanssasi”. Silloin en vielä ollut tietoinen erityisherkkyydestäni ja sen vaikutuksesta tunne-elämääni.

Ekstroverttinä herkkyyden peittelykyky kasvoi kuin huomaamatta tunteiden sekamelskassa. Miksi sitten peitellä jotain ominaisuutta niin tarkoin. Vastaus on lopulta hyvin yksinkertainen. Erityisherkkänä koen tunteet hyvin vahvasti, myös muiden tunteet ja se tekee minusta haavoittuvan. Erityisesti negatiiviset tunnelataumat ympäristöstä kuormittavat tuoden mukanaan ympäröivien tunteiden reaktiot; ahdistuksen, surun, kyyneleet. Toisaalta, kukapa ei haluaisi KELLUA ILOSSA.

Tunnekeskus, voimavara

Mitä avoimempi olen, sitä enemmän ANNAN TILAA muiden tunteille tulla ”tunnekeskukseeni”. Toisinaan tunnekeskuksessani on kuhissut kuin muurahaispesässä. Tämä taas on saanut aikaan ali – tai ylivireys tilaa. Vireystilan tasaaminen on kohdallani tasapainottelua aktivoinnin ja hiljentämisen välillä. Pidän huolta vireystilastani psyykkisen sekä fyysisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Harrastan monipuolisesti erilaista liikuntaa lätkästä yin joogaan. Näin minulla on mahdollisuus virittää tai purkaa kierroksia positiivisilla mielihyvää tuottavilla touhuilla. Aktiivisuuden vastapainona tarvitsen runsaasti rauhaa ja hiljaisuutta. Pään sisällä. Ihan vain paikallaan oloa. Omien ajatusten kanssa. Ajan otan silloin, kun se on tarpeen ja aina, kun siihen on mahdollisuus. Toisinaan se on lyhyt hetki merellä tai ihmisjoukossa.

Tunnetaitojen opiskelu ja harjoittaminen on tuonut ymmärrystä minulle, ekstrovertille erityisherkälle, omaa tunnemaailmaani kohtaan. Enää minun ei tarvitse pitää erityisherkkyyttäni piilossa. Tosin ei minun tarvitse sitä tuoda erityisesti esillekään. Se on minussa. Toiset sanovat sitä valoksi ympärilläni. Itse kutsun sitä syntymälahjaksi, joka tekee minusta eloisan ja monipuolisen, elämälle uteliaan. Pirskahtelevan. Herkkyys on voimavara, joka kantaa. Voimavarana herkkyys ja tunteet ovat työyhteisössä vielä varsin uusi näkökulma. Kuitenkin ymmärtämällä erityisherkkyyttä ja kehittämällä tunteiden käsittelytaitoja on mahdollista parantaa työyhteisön vuorovaikutusta sekä johtamistyötä. Omasta opintomatkastani tunteiden maailmaan olen tuonut erilaisia työvälineitä B.UP Coachingiin. B.UP Coaching tarjoaa konkreettisia keinoja lähestyä asiaa sekä itsesi, että muiden näkökulmasta. Keinoja, jotka on helppoja omaksua.

KOHDATAAN. RAKASTU MATKAAN. MENESTYTÄÄN YHDESSÄ.

Katja Koskimies
Tähdentekijä 💫

LISÄÄ TARINOITA.

B.UP on Luotettava Kumppani

Tilaajavastuulaki vaatii työn tilaajaa selvittämään, onko työn toimittaja hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet. Vastuu Groupin omistaman Zeckit-palvelun kautta voi tarkistaa mahdollisen uuden yhteistyöyrityksen tiedot ja samalla

Lue lisää »
Katja Koskimies

Eväitä johtamisen kehittämiseen: Ruka911

”Lähdimme avoimin mielin yhteistyöhön Katjan kanssa. Yhdessä asetimme selkeät tavoitteet joihin pääsimme. Olemme löytäneet konkreettisia kohteita toiminnan laadun kehittämiseksi sekä henkilöstön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ruka911 Kiinteistöpalvelut

Lue lisää »