Siirry suoraan sisältöön

Sisäsyntyinen motivaatio ja kohtaamisen merkitys

Kohtaaminen joitakin vuosia sitten Oulussa, Canon Business Centerissä. ”Pidä kiinni tuosta kipinästä, joka sinussa on”. Nämä merkitykselliset sanat minulle sanoi Jari Heino ollessaan Canon Oy:n toimitusjohtaja. Tähän kohtaamiseen ja merkityksellisiin sanoihin olen palannut elämässäni usein. Niin kuin tänäänkin, kun aloin kirjoittamaan tätä tarinaa. Näillä sanoilla on ollut minulle suuri merkitys monissa hetkissä. Nämä sanat saivat minut aikanaan miettimään sitä mitä minussa on. Jotain sellaista minkä muut näkevät, mutta itse en sitä osannut nimetä siinä hetkessä. Näiden ajatusten ja oman sisimmän tutkiminen ovat olleet alku sille mitä tänään teen. Kohtaamiset toisten ihmisten kanssa saavat meissä aina jotain liikkeelle. Määrittelemme itse mitä otamme kohtaamisesta mukaan!

Mikä ihmeen sisäsyntyinen motivaatio?

Sitä minussa olevaa kipinää kutsun sisäsyntyisen motivaation ylläpitäjäksi. Kipinä on myös sinussa. Sen sammuminen ja syttyminen vaikuttaa meihin vahvasti. Olemassa ollessaan se saa meidät innostumaan ja luovuttamaan energiaa ympärillemme. Se auttaa meitä saavuttamaan tavoitteitamme sekä unelmiamme. Sammuessaan elämästä tulee tahmeaa, eri ihmisille eri lailla.
Miten sitten vaalia jotain noin tärkeää? Kipinä saa alkunsa, kasvaa ja pysyy voimissaan eri ihmisillä eri lailla. Yksilöllisyyden ymmärtäminen ja hyväksyminen on sisäsyntyisen motivaation ytimessä. Kipinä. Se millainen meistä kukin on. Teoriatasolla tämä on useimmille meistä helppoa, mutta pienen itsetutkiskelun jälkeen saatatkin jo huomata kuinka ulkoiset olosuhteet vaikuttavat siihen, miten olemme tai mitä olemme. Kuitenkin se mikä meitä pitää liikkeessä lähtee lopulta sisimmästämme. Pidä kipinästä kiinni!

Miten löytää oma kipinä?

Pysähtyminen. Pysähtyminen viimeistään silloin, jos tuntuu tahmealta. Pysähtymisen ”Resepti” on sama silloinkin, kun on vauhti päällä. Voit pysähtyä, vaikka heti. Hetkeksi. Pysähtyminen ja hiljaisuuden sietäminen ovat ytimessä silloin, kun kipinä on hukassa. Oman kipinän tunnistaminen onnistuu, kun antaa itselleen aikaa kuunnella itseään. Kuvitellaanpas hetki. Jos sinulta riisutaan ympäriltä kaikki mitä omistat, mitä teet, missä olet mukana. Mitä jää jäljelle? Tyhjää tilaa? Tyhjyyden tunne? Vai niitä sinulle merkityksellisiä asioita, joita ei ulkoa käsin voi viedä. Kipinä eli sisäsyntyisen motivaation energia on osa tätä merkityksellisyyden kokonaisuutta. Arvoja, tunteita, positiivisia rajoja, intohimon kohteita. Asiat, jotka tekevät sinusta sen kuka olet. Uskon siihen, että ihmiset, joiden energia syntyy sisäsyntyisestä motivaatiosta käsin menestyvät ja ovat onnellisempia pitkällä aika välillä kuin ihmiset, joiden vahvin motivaatio tulee helpommin nimettävistä ulkoisista motivaattoreista. Sisäinen pääoma!

”..joka kuuseen kurkottaa, se pääsee mihin vaan..”
⁃ Mikko Harju

Motivoitumisen energian lähteenä toimii henkilökohtainen Kipinä, Ydinkipinä. Tasapainoiseen elämään tarvitsemme kuitenkin molempia motivaattoreita, sekä sisäsyntyisiä että ulkoisia. Näiden motivaattoreiden välisen suhteen määrittelee sitten ihminen omasta itsestään käsin. Ihmisten, työnantajien ja työntekijöiden, näkökulmasta tämä tuo monenlaisia ulottuvuuksia työyhteisöön. Parhaimmillaan ihmisten sisäsyntyisen motivaation tuoma energia eli ydinkipinä, edistää työhyvinvointia ja -viihtyvyyttä lisäten esimerkiksi luovuutta ja aloitteellisuutta. Menestyksen kiertokulussa hyvinvoivat ihmiset ja tulokselliset toimintatavat ovat innovatiivisuuden synergiassa yrityksen tai organisaation menestysmatkalla.

B.UP Palvelut skaalautuvat yrityksen liiketoiminnan ja henkilöstön kokonaisvaltaisesta Coachauksesta avainhenkilöiden Rinnalla kulkemiseen. Palveluun sovitaan yhteisesti, miten Koutsi on läsnä sekä tavoitettavissa. Palvelun ytimenä on B.UP Coaching matkalla kohti asetettuja tavoitteita; liiketoiminnan tai henkilökohtaisen kehittymisen näkökulmasta. Parhaimmillaan nämä kaksi näkökulmaa yhdistyvät ja tuloksena on menestysmatka, sinulle ja liiketoiminnalle. B.UP Coaching, sinun ja liiketoimintasi tukena, on uniikki tapa kehittää liiketoimintaa ja lisätä henkilöstön hyvinvointia. Palvelut skaalautuvat joustavasti tarpeesi mukaan. Menestys on pieniä tarkoituksellisia tekoja!

KOHDATAAN. RAKASTU MATKAAN. MENESTYTÄÄN YHDESSÄ.

Katja Koskimies
Tähdentekijä

LISÄÄ TARINOITA.

Katja Koskimies

Tartu muutokseen

On kummallinen tunne, kun tykkää siitä mitä tekee, mutta ei tunne olevansa omissa nahoissaan. Urani aikana Canonilla, 16 vuotta, olin tykätty työkaveri, huippumyyjä ja laaja-alainen

Lue lisää »
Katja Koskimies

Avoin mieli riittää

Tulevaisuudesta on hyvä ymmärtää sen olevan kokoelma erilaisia opittuja ja eri tahojen esittämiä näkemyksiä toivottavista ja ei-toivottavista asioista. Olemme niin tottuneita osaan näistä näkemyksistä..

Lue lisää »