Siirry suoraan sisältöön

Voimaa tunteista ja turvaa positiivisista rutiineista muutoksen kehällä


Palaan hetkeksi tähän hetkeen vuosi sitten. Innokkaasti suunnittelin kolmen viikon pelireissua Thaimaahan ystävien kanssa. Lähdön hetkellä Suomen rajat laitettiin kiinni ja reissu ei toteutunut. Eristyksen kevät alkoi. Kukaan ei uskonut tämän olevan esimakua tilanteesta, jonka kehityksestä tai lopusta ei ole tarkkaa näkyvyyttä.

Vuoden aikana on tapahtunut Isoja muutoksia, nopeasti. Rutiineja on saanut rakentaa uusiksi jokaisella elämän osa-alueella. Tunteiden näkökulmasta henkilökohtaisen vapauden rajoittaminen on ottanut kovimmalle. Moneen kertaan, monella tavalla. Taitoa siirtyä negatiivisesta tunteesta positiiviseen on koeteltu. Tunnetaidot korostuvat!

”Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää. Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?” -Muumimamma

Laitan illalla nukkumaan ja aamulla herään. Karrikoidusti siinä ovat rutiinit, jotka ovat säilyneet ennallaan merkillisen vuoden vuoristoradalla. Kuitenkin rutiinit rytmittävät elämäämme tarjoten turvallisen kehyksen arkeen.

Olemme kokeneet itse kukin vähintään kokoontumisrajoituksia, monet ovat olleet karanteenissa altistumisen vuoksi tai sairastuneena eristyksessä. Turvattomuus, irrallisuus ja pelko tulevaisuudesta ovat lisääntyneet. Miten tällaisessa tilanteessa voi pitää kiinni itselle tärkeistä rutiineista? Mistä löytyy motivaatio rakentaa uusia hyvinvointia edistäviä rutiineja? Miten säilyttää positiivinen mieliala? Elämänhallinta ei ole aika ajoittain helppoa, mutta se kaikki tarvittava voima muutoksen kautta tasapainoon on sinussa. Sinä valitset millaisessa tunteessa elät!

Muutoksen kehä

Rutiinit ovat tärkeitä. Olemassa olevien rutiinien muuttaminen tai uusien rutiinien rakentaminen on tärkeää muutostilanteissa. Rutiinit tukevat arjessa jaksamista sekä lisäävät turvallisuuden tunnetta. Rutiinien muuttaminen on haastavaa, jos yritämme muuttaa väärää asiaa tai yritämme muuttaa rutiinejamme väärällä tavalla.

Et itse ole ongelma, jos sinulla on vaikeuksia hyvien rutiinien säilyttämisessä tai huonojen rutiinien muuttamisessa. Ongelma on menetelmäsi. Esimerkiksi huonot tavat eivät toista itseään yhä uudelleen siksi, ettet haluaisi muutosta, vaan siksi, ettei muutoksen kehälle vievä menetelmäsi tue uuden hyvän rutiinin syntymistä. Et nouse tavoitteidesi tasolle vaan vajoat menetelmiesi tasolle.

Pienillä muutoksilla ajattelussa on mahdollista vaikuttaa siihen, millainen tunne on vallitseva ja sitä kautta edistää toimintaa haluttuun suuntaan. Kyse ei siis ole lopulta mistään rakettitieteestä, vaan sarjasta tarkoituksellisia tekoja, joilla saavutat haluamasi lopputuloksen. Tee siis rutiinistasi vastustamaton, kytke se positiiviseen, mutta konkreettiseen ärsykkeeseen. Yhdistä halu ja toiminta toisiinsa!

B.UP Tutkimusmatka vie sinut tarvitsemallesi muutoksen kehälle lisäten voimavarojasi. Itsetuntemuksen lisääntyminen, positiivisten rutiinien rakentaminen ja tunteiden käsittelytaitojen kehittyminen vahvistavat kokonaisvaltaista hyvinvointia tuoden sisäistä rauhaa. Muutoksen hyväksyminen nopeutuu!

KOHDATAAN. RAKASTU MATKAAN. MENESTYTÄÄN YHDESSÄ.

Katja Koskimies
Tähdentekijä

LISÄÄ TARINOITA.